30.39.8
Příloha ke směrnici – Místní řád skladu – kontrola technických zařízení
Dana Žáková
Zajištění základních povinností zaměstnavatele ve vztahu k jednoduchým pracovním zařízením využívaných při skladování v provozech stravovací služby (po úpravě lze použít pro místní sklady, na které nejsou kladeny další legislativní požadavky).
NahoruÚvodní ustanovení
NahoruPŘÍLOHA Č. ... K MÍSTNÍMU ŘÁDU SKLADU
KONTROLA PRACOVNÍHO ZAŘÍZENÍ VE SKLADECH
Tento dokument stanovuje podmínky pro provozování, kontrolu a používání přenosných žebříků, schůdků, regálů a dalších jednoduchých pracovních zařízení používaných při skladování, zejména na základě požadavku nařízení vlády č. 378/2001 Sb., kterým se stanoví bližší požadavky na bezpečný provoz a používání strojů, technických zařízení, přístrojů a nářadí, a je nedílnou přílohou místního řádu skladu (název dokumentu, datum vydání). Cílem dokumentu je zajistit bezpečnost a ochranu zdraví při práci zaměstnanců během používání pracovních zařízení v uvedených prostorách. Dokument je závazný pro:
Název skladu a jeho umístění:
NahoruStanovení odpovědností zaměstnanců
Za provoz skladu odpovídá: jméno a příjmení, pracovní pozice
Za údržbu, opravy a prohlídky pracovních zařízení, prostředků a vedení dokumentace odpovídá: jméno a příjmení, pracovní pozice
Za školení zaměstnanců na pracovišti odpovídá: Pracovní pozice (jméno a příjmení) odpovědného zaměstnance nebo nastavení systému
NahoruDefinice
Pracovní zařízení – jakékoli stroje, přístroje, nástroje nebo zařízení používané při práci.
Používání pracovního zařízení – jakákoli činnost zahrnující pracovní zařízení, jako například jeho spouštění nebo zastavování, jeho provoz, doprava, opravy, úpravy, údržba a servis, včetně čištění.
Manipulační vozíky – jsou určeny k přepravě těžkých břemen; pro účely tohoto dokumentu jsou vozíkem myšleny veškeré typy ručních přepravních vozíků (ručně vedené dopravní prostředky bez motorického zdvihu) využívaných na pracovišti. Za vozíky lze přiměřeně považovat i potravinářské vozíky, vozíky na podnosy, vozíky servírovací apod.
Přenosný žebřík, schůdky – zařízení, které umožňuje překonávat velký výškový rozdíl, určené pro ruční manipulaci.
Regál – je vícepodlažní zařízení, které se skládá z rámů a polic, určené pro ukládání manipulačních jednotek, umožňující jejich odebíraní z kteréhokoli podlaží regálu.
Manipulační jednotka – materiál balený i nebalený.
NahoruPoužívání pracovního zařízení
Používání pracovního zařízení, tedy používání obvyklého vybavení skladů (např. žebříků, schůdků, regálů a vozíků) musí být prováděno v souladu s jejich provozní dokumentací. Chybějící návod výrobce je nutné nahradit místním provozním bezpečnostním předpisem (MPBP).
V případě jednoduchých zařízení lze návod nahradit návodem obdobného charakteru, za podmínek:
-
vztahuje se na zařízení, které má shodnou nebo velmi podobnou konstrukci, účel a způsob použití
-
obsahuje stejné nebo srovnatelné bezpečnostní požadavky
-
poskytuje uživateli dostatečné informace pro bezpečné a správné používání, údržbu a případnou likvidaci výrobku
-
je v jazyce srozumitelném uživateli a v souladu s právními předpisy
Používat pracovní zařízení mohou pouze zdravotně a odborně způsobilí (školení) zaměstnanci, a to v souladu s návody výrobců a k účelům a za podmínek, pro které je zařízení určeno.
Pozor – u některých zařízení lze zajistit opravu pouze autorizovanou osobou, týká se to i zařízení běžně využívaných ve skladech (vždy uvedeno v návodu výrobce).
Zařízení v provozech stravovací služby musí mít povrchy umožňující zajištění provozní hygieny.
NahoruKontroly pracovního zařízení
-
vizuální kontrola zařízení - před každým použitím, zda nevykazuje známky poškození, kontrolu provádí zaměstnanec, který bude zařízení používat
-
pravidelná kontrola – minimálně 1x za 12 měsíců v souladu s jeho provozní dokumentací (pokud není stanoveno jinak), kontrolu provádí pověřený nebo odpovědný zaměstnanec; za způsob vedení dokumentace (např. kniha kontrol, provozní deník, elektronické nebo papírové podobě) odpovídá zaměstnavatel
-
pokud návod výrobce neobsahuje postup kontroly zařízení a kontrolované položky, musí být písemně stanoven MPBP (u roční kontroly se jedná zejména o kontrolu celistvosti krytů, bezpečnostních značení, stability, funkčnosti a pod, tedy jde o orientační zjištění technického stavu zařízení a vyloučení zjevných závad, bez demnotáže krytů
-
o výsledku kontroly musí být proveden záznam, který je nedílnou součástí provozní dokumentace
-
zaměstnanec provádějící pravidelnou kontrolu musí při této činnosti dbát zvýšené opatrnosti a dodržovat pravidla bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a stanovený postup kontroly dle návodu výrobce nebo MPBP
-
poškozené nebo nefunkční zařízení musí být ihned nahlášeno vedoucímu zaměstnanci a neodkladně vyřazeno z provozu
-
poškozené nebo nefunkční zařízení musí být ihned označeno zákazem použití do doby opravy nebo likvidace a zabezpečeno proti dalšímu (i náhodnému) použití
-
pokud je kontrola pracovního zařízení prováděna na pracovištích provozu stravovací služby, je nutné dodržování provozní a osobní hygieny (odpovídá kontrolující zaměstnanec a vedoucí pracoviště)
Pracovní zařízení, ke kterému není k dispozici provozní dokumentace, nelze používat a je obecně považováno za nefunkční a neschopné provozu.
NahoruUložení dokumentace
Návody výrobců a další součásti provozní dokumentace jsou uloženy u zaměstnavatele a jsou trvale dispozici zaměstnancům.
NahoruRegály