dnes je 27.4.2024

Input:

Jídelny

22.10.2008, Zdroj: Verlag Dashöfer

13.2.4
Jídelny

Potřebné prostorové nároky pro stolování vyplývají zejména ze dvou skupin informací: z antropometrických a antropodynamických údajů – zejména vzdálenost loktů při jídle, parametry charakterizující sezení včetně možnosti dosahu, tedy na šířku minimálně 550 mm, lépe 600 mm, 700 až 750 mm je považováno za komfortní.

Dále pak vyplývají z požadované velikosti prostoru pro prostírání pro příslušný typ stolování, pro míru významnosti společenské události (slavnostní stolování na jedné straně, pití kávy na straně druhé), tj. mezi 325x550 a 400x600 mm, resp. 500x600 v případě slavnostního stolování.

Uprostřed stolu je asi 200–250 mm volný pruh na společné mísy a misky.

Pro jídelní stůl pro dvě osoby sedící vedle sebe postačuje délka 1200 mm.

Pro třetí osobu sedící v čele stolu se k této délce přidává cca 200–250 mm.

Pro vzdálenost mezi hranou stolu a zády židle je nutno počítat minimálně 400, lépe 450 mm.

Na šířku jídelního stolu je nutno počítat minimálně 800, lépe 850 mm, 750 mm je možno užít pro příležitostné stolování, např. rychlé občerstvení.

Čtvercový stůl pro čtyři osoby má rozměry 850x850 mm, lépe 900x900 mm.

Z uvedených skutečností lze odvodit velikosti stolů pro různý počet osob.

Pro manipulaci se židlí a pro pohodlné usednutí je k její velikosti nutno přičíst cca

Nahrávám...
Nahrávám...