Potřebné prostorové nároky pro stolování vyplývají zejména ze dvou
skupin informací: z antropometrických a antropodynamických údajů – zejména
vzdálenost loktů při jídle, parametry charakterizující sezení včetně možnosti
dosahu, tedy na šířku minimálně 550 mm, lépe 600 mm, 700 až 750 mm je
považováno za komfortní.
Dále pak vyplývají z požadované velikosti prostoru pro prostírání
pro příslušný typ stolování, pro míru významnosti společenské události
(slavnostní stolování na jedné straně, pití kávy na straně druhé), tj. mezi
325x550 a 400x600 mm, resp. 500x600 v případě slavnostního stolování.
Uprostřed stolu je asi 200–250 mm volný pruh na společné mísy a
misky.
Pro jídelní stůl pro dvě osoby sedící vedle sebe postačuje délka
1200 mm.
Pro třetí osobu sedící v čele stolu se k této délce přidává cca
200–250 mm.
Pro vzdálenost mezi hranou stolu a zády židle je nutno počítat
minimálně 400, lépe 450 mm.
Na šířku jídelního stolu je nutno počítat minimálně 800, lépe 850
mm, 750 mm je možno užít pro příležitostné stolování, např. rychlé
občerstvení.
Čtvercový stůl pro čtyři osoby má rozměry 850x850 mm, lépe 900x900
mm.
Z uvedených skutečností lze odvodit velikosti stolů pro různý počet
osob.
Pro manipulaci se židlí a pro pohodlné usednutí je k její velikosti
nutno přičíst cca…